Peter Sommer har på hvert nyt udspil siden debuten i 2002 afsøgt nye lyde, nye samarbejder, nye måder at være sanger, komponist og sangskriver på. Sådan forholder det sig også på dette hans femte soloalbum der spænder over en side med Tiggerne og en side med Bremer/McCoy samt rummer optrædener fra Benal, Mikael Simpson og Turbolens.

Limen mellem albummets to sider består af Peter Sommers selveksaminerende vokal og lyrikkens undersøgelse af tilværelsens tvetydigheder. Man finder det i den konstaterende åbningslinje: ”Jeg springer ud som optimist, men det føles som at desertere.” Og man finder det i omkvædet til ’Faret vild i samme skov’: ”Det er et liv på godt og ondt. Men det er vores. Kontrakt. Mellem det, vi ved og alt det vi gerne vil forstå.”

En af albummets sange, ’Sand kærlighedshistorie’, blev under tilblivelsen fulgt af DR’s podcastprojekt ’Elsker dig for evigt’. Det er ifølge Peter Sommer blevet den første rigtige kærlighedssang, han nogensinde har skrevet, og sangen optræder på a-siden i en version med Tiggerne og på b-siden med Bremer/McCoy, fordi:

”Den her plade er en sand kærlighedshistorie med alt det, der er i sande kærlighedshistorier: modstand, tvivl, savn, eufori, forhindringer, samhørighed, begær, stor lykke. Den er ikke naivt rosenrød, men den er stærk som et bøgetræ,” forklarer Peter Sommer og fortsætter: 

”Som ung drømmer man om at blive til alt muligt, og for mit vedkommende var det bandet Oasis, der virkelig gav mig drømmen om at skabe en tilværelse for mig selv som sanger og sangskriver. Den drøm havde en omkostning. Det er en ret klassisk historie om et kærlighedsforhold i ungdommen, der går i stykker, fordi ambitionerne om, hvor man kan komme hen med sine egne drømme, er større end drømmen om at være sammen.”

Peter Sommer er ikke så optaget af, hvor han som privatperson træder frem i sangene, og hvor sangenes fortælling tager over. ”Men,” siger han, ”mine tekster skal rime med det liv, som er lige ved siden af sangene.” 

Privat er han i dag er han gift med hende, der blev væk for ham i ungdommen, og de har stiftet familie. Han er med egne ord stoppet op for at konstatere: 

”Her er jeg elsket, og her elsker jeg. At tilværelsen samtidig er at løbe spidsrod mellem en masse yderpunkter, en trippen, en famlen, en løben stærkt er bevægelser, man må undersøge livet igennem, og det handler mine sange om. Man kan man sige, at på den her plade har jeg kærligheden på hjerte og en – du kan kalde det næstekærlig ambition – som er 1:1 med det liv, jeg gerne vil leve,” siger Peter Sommer, der lukker Tiggerdelen af pladen med følgende strofer:

’Hvad fik du medVæk herfraDet du virkelig gavSom nogen virkelig har.’

Koncerten med Peter Sommer & Tiggerne var en af de helt særlige oplevelser til Fanø Vesterland 2018 – derfor glæder vi os kun endnu mere til, at de kommer og spiller igen til maj 2019.

Køb billet